Oğuz Atay – Eylembilim

Eylembilim, Oğuz Atay tarafından kaleme alınmış bir romandır. Türkiye’nin en önemli yazarlarından birisi olan Oğuz Atay, kitap üzerinden çalışırken hayatını kaybetmiştir.


 

Kitap, yarıda kalmıştır. Atay’ın kızı Özge Atay, yıllar sonra kitabın 40 sayfasını bularak İletişim Yayınlarına iletmiştir. İletişim Yayınları, kitabı olduğu gibi basarak, Atay’ın ölümünün 21. Yılında raflarda yerini almıştır. Kitabın basım tarihi ise net olarak 1998 yılıdır.

Eylembilim, Oğuz Atay’ın ‘Türkiye’nin Ruhu’ nitelendirdiği bir kitaptır. Ne yazık ki kitap bitiremeden aramızdan ayrılmıştır. Eylembilim; bir devlet üniversitesinde meydana gelen olaylara bir profesörün yaklaşımını masaya yatırmaktadır. Üniversite’de yaşanan siyasi olayların temeli üzerinden şekillenmektedir. Atay’ın bir dönem eğitim görevlisi olarak üniversitede ders vermesinden kaynaklı, olaylara kendi yaklaşımını değerlendirdiği rivayet edilmektedir. Kitap, Türkiye’nin siyasi olarak en hareketli olduğu dönemleri anlattığı net bir şekilde anlaşılmaktadır. Kitabın yarıda kalması; derdini net olarak açıklayamamıştır.