Oğuz Atay – Bir Bilim Adamının Romanı

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay tarafından yazılmış kitaptır. Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayatını ve yaşam öyküsünün anlatıldığı güçlü bir roman olma özelliğini taşımaktadır.

Oğuz Atay, Tutunamayanlar kitabı ile ‘TRT En İyi Roman’ ödülüne sahip olarak adını duyurmuştur. Mustafa İnan’ın hayatını kaybetmesinin ardından dönemin Tübitak yönetimi, Oğuz Atay’dan Mustafa İnan’ın hayatını anlatan bir kitap yazmasını istemişlerdir. Oğuz Atay, bunu keyifle kabul ederek Mustafa İnan’ı anlatmıştır. Bilinmeyen bir diğer durum ise Mustafa İnan, Oğuz Atay’ın da hocalığını yapmıştır. Oğuz Atay, İnşaat Mühendisliği bölümünü okurken, Mustafa İnan derslerine girmiş ve sıcak ilişkileri olmuştur.

Bir Bilim Adamının Romanı, edebi bir bütünlük ile anlatılmış kült bir kitaptır. Biyografi kaygısı ile yazılmış olmasına rağmen, Oğuz Atay’ın dizeleri kendini ön plana çıkartmıştır. Mustafa İnan, günümüzde Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim insanları arasında yer etmektedir.  Kitap, İletişim Yayınları tarafından basılmış ve 270 sayfadır.