Oğuz Atay - Tutunamayanlar

Oğuza Atay, Türkiye’de post-modern edebiyatın yapı taşlarından birisidir. Türkiye edebiyatına getirdiği yenilikler ve yazım üslubu ile yeni bir devirin başlangıcını sağlamıştır. Tutunamayanlar kitabı Oğuz Atay tarafından 1971 yılından yazılmıştır. 

Tutunamayanlar, dönemin yayınevleri ve okur, yazarlar için oldukça ağır bir kitaptır. Toplamda 724 sayfaya sahip olan bir romandır. Oğuz Atay, bu dönemlerde ilk kitabını yayınlayacak bir yayınevi bulamaz. 1970’li yıllarda TRT, roman ödülü altından bir yarışmaya hazırlanmaktadır. Atay, kitabı yakın dostu Cevat Çapan’ın desteğiyle yarışmaya sokar. Yarışmadan alınan dönüş ile Tutunamayanlar en iyi roman ödülüne sahip olur ve basımı sağlanır
.

Tutunamayanlar Kitabı’nın Konusu


40’lı yaşlarda mühendis olan Turgut Özben, uykusuz bir gecesinde gazete okumaya koyulur. Eline gelen ilk gazete’de 3. Sayfa haberlerine göz atar. Gazete’de Selim Işık adında birisinin intihar haberini okur. İntihar eden Selim Işık, Turgut Özben’in üniversiteden eski bir arkadaşıdır. Turgut Özben, eski dostunun neden intihar ettiğinin merakıyla kavrulur. Bu merak onu bambaşka yollar sürükleyecektir. Selim Işık yaşamını sonlandırması Turgut Özben’e başka bir yaşam bahşedecektir.