Oğuz Atay

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi öğretmen babası milletvekilidir. 


Oğuz Atay, aydın ve yetişmiş bir aileye sahip olmanın getirdiği şans ile büyümüştür. Okula gitmeden önce okuma, yazmayı öğrenmiştir. Yetişen Oğuz Atay, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okumuştur. Ardından aynı üniversite’de yüksek lisans yaparak, hoca olarak devam etmiştir. Oğuz Atay, okuma ve yazma ile olan ilişkisi yaşamı boyuna hep var olmuştur. Dünya edebiyatından Dostoyevski, Franz Kafka ve İvan Gonçarow ve James Joyce gibi Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden oldukça etkilenmiştir. Ürettiği metinlerde de bu etkilenmeleri oldukça belli etmiştir. 1960 yıllarının sonunda Oğuz Atay, askere gitmiş ve orada Cevat Çapan ile tanışmıştır. Cevat Çapan ile olan arkadaşlık ilişkileri askerlikten sonra da devam etmiştir. Oğuz Atay, kitaplarının yayınlanmasında Cevat Çapan ve arkadaşlarının oldukça etkisi bulunmaktadır.


Oğuz Atay Tarafından Yazılan Kitaplar


-          Tutunamayanlar ( 1972)

-          Tehlikeli Oyunlar (1973)

-          Korkuyu Beklerken (1975)

-          Bir Bilim Adamının Romanı (1975)

-          Oyunlarla Yaşayanlar (1975)


Oğuz Atay, 13 Aralık 1977 yılında, beyninde bulunan ur’dan kaynaklı hayatını kaybetti. Yazar, hayatını kaybettikten yıllar sonra yayınlanmayan kitapları kızı Özge Atay tarafından basıldı. Bunlar arasında Günlük ve Eylimbilim kitapları bulunmaktadır.