Franz Kafka – Dönüşüm

Dönüşüm, Franz Kafka tarafından yazılmış varoluşsal bir romandır. Kitap 1920’li yıllarda basılmış ve raflarda yerini almıştır. Dönüşüm, kitabı birçok açıdan oldukça değerlidir.

Günümüze kadar yetişmiş onlarca düşünür ve sanatçıyı etkilemiş kült bir romandır. Yaklaşık 100 yıl önce yazılmış olmasına rağmen günümüzde hala biricikliğini korumaktadır. Dönüşüm kitabının bir diğer özelliği ise Franz Kafka’nın en bilindik kitabı olmasıdır. Dünya’nın birçok ülkesinde Kafka’nın adının duyulmasına sebep olmuştur. Kitabı, Türkiye’de Can Yayınları başta olmak üzere birçok yayınevi basmaktadır.

Dönüşüm kitabının konusu ise şu şekildedir; Gregor Samsa, bir sabah evinde bunaltıcı düşünceler eşliğinde uyanır. Uyanmasıyla birlikte kendisinin bir böceğe dönüştüğünü fark eder. Buna inanamaz ve imkansız olduğunu düşünür. Ancak, her şey için çok geçtir Samsa artık dev bir böcektir. Her sabah aynı saatte uyanıp yetişmesi gereken trene binmek için 5’de uyanır. Saate baktığında ise 7’dir. Ayağa kalkmaya çalışır ama kalkamaz. Artık eski güçlü bacakları yerini bacakçıklara bırakmıştır.