Honoré de Balzac - Vadideki Zambak

Vadideki Zambak, Balzac tarafından 1835 yılında kaleme alınmıştır. Yazarın büyük emekler sonucu yayımladığı kitabı 19.Yüzyıl’ın en önemli eserlerinden biri olarak görülür.

 O dönem Fransa’da büyük popülerlik gösteren Romantizm ve Realizm akımlarının bir anlamda birleşimi olan bu kitap, günümüzde bile bu akımların hala en iyi eserinden biri olarak gösterilir. Dönemin toplumsal normlarını ve koşullarını yansıtmakla beraber işlediği aşk konusuyla okuyucularına eşsiz bir olay sunar.



Vadideki Zambak Kitabının Konusu Nedir?


Vadideki Zambak kitabının ana karakterleri soylulardan oluşur. Olay örgüsü Feliks de Vandanesse’yle başlar. Feliks, kardeşleri tarafından hor görülen, çekingen, anne ve babasının ilgisini pek görmemiş zengin bir ailenin en küçük oğludur. Feliks bir baloda omuzlarını çok beğendiği kontes bir soylunun dayanılmaz çekiciliğine tutulur ve aşık olur. Kontesin ismi Madam de Martsauf’dur ve kendisinden yaşça büyük bir kontla evlidir, iki tane de hasta çocuğu vardır. Kontes de Felikse aşık olur fakat evli ve çocuklu olması bu aşkın engellerinden biridir fakat kitabın mesajı bu engellerden çok; aşkın çok ilahi bir duygu olduğu ve biraz da karşılıksız yaşanması gerektiğidir.