Dostoyevski - Ezilenler


 Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin1861 yılında yayımlanmış olan kitabıdır. Roman, 19.yüzyıl Rusya’sında zengin ve soylular tarafından ezilen aşağılanan kişilerin psikolojik çözümlemelerini büyük bir ustalıkla gözler önüne serer.

 Baş karakter olan İvan Petroviç yoksulluk içinde geçimini sağlamak için yazarlık yapan biridir. Bu gibi birçok açıdan İvan Petroviç, Dostoyevskinin kendi yaşantısından izler taşıdığı detayını bize gösterir.



Ezilenler Kitabının Konusu Nedir?



İvan Petroviç, küçük yaştan beri tanıdığı hatta beraber büyüdüğü Nataşa’yı sevmesiyle olaylar başlar. Nataşa’nın ebeveynlerini de tanıyan İvan Petroviç, evlenmek ister. Nataşa’da İvan Petroviç’i sevdiğini düşünür bir süre fakat zengin, şımarık bir prensin oğlu olan Alyoşa’yaaşık olur fakat Nataşa ve Alyoşa’nın babaları birbiriyle husumet içerisinde oldukları için bu olaya karşı çıkarlar. Bunun üzerine Nataşa evden ayrılır ve Alyoşa ile beraber yaşarlar.Alyoşa’nın prens babası bu olaya karşı çıkar ve oğlu ile Katarina adında bir kadınla birlikte olması için planlar yapar. Alyoşa’da ayran gönüllü biri olduğu için Nataşa’yı yüzüstü bırakır ve Katarinaya aşık olur. Nataşa en sonunda İvan Petroviçin değerini anlar ve baba evine döner hep birlikte orada yaşarlar.