Sabahattin Ali

Sabahattin Ali; Türk yazar ve şairdir. Edebi anlatımları ve gerçekçi yaklaşımları ile Türkiye edebiyatına ciddi etkileri olmuştur. 20. Yüzyıl’da yazdığı edebi ürünleri 21. Yüzyıla kadar etkisini göstermiştir.



Takvimler 25 Şubat 1907 yılını gösterdiğinde Sabahattin Ali dünyaya gözlerini açtı. Doğduğu tarih; Dünya’da yeni değişimlerin, coğrafi sınırların ve kaosun hakim olduğu bir dönemdi. Sabahattin Ali gençlik yıllarında Cumhuriyetin kurulmasına şahit olmuştur. Gerçekçi ve toplumsal bir yazım üslubu olan yazar, ciddi sorgulamalar üzerine kurulu kitapları bulunmaktadır. Köy romanlarıyla da bilinen Sabahattin Ali, bu tarzda birçok kitap yazmıştır. Genel olarak romanlarında uzun tasvirleri aşk, sevgi temasını zaman, zaman siyasi bir yöne çekmiştir. Başarılı yazar 1937 yılında ilk kitabı olan Kuyucaklı Yusufu yazmıştır. Kuyucaklı Yusuf, köy’de geçen bir aşkın hikayesi üzerine kuruludur. Bu kitap ile Cumhuriyet dönemi yazarları arasında ilk sıralarda yer alır. Kısa bir süre içerisinde 1940 yılında ikinci kitabı olan İçimizdeki Şeytan kitabını yazıp, yayınlamıştır. Aradan geçen 3 yıl arayla birlikte kült romanı olan Kürk Mantolu Madonna kitabını yazmıştır. Sabahattin Ali, benzersiz bir dil üslubu ve hikaye kurgusuyla günümüzde hala en çok okunan yazarlar arasında yer almaktadır. Kendine has bir üslubu asırlarca yaşatacağı tahmin edilmektedir.



Siyasi olayları ile gündeme gelen Sabahattin Ali üzerine birçok dava açılmıştır. Bu davaların görüldüğü sıralarda, yazılarına devam etmiştir. Takvimler 2 Nisan 1948 yılını gösterdiğin Sabahattin Ali, Kırklareli üzerinden Bulgaristan’a kaçarken; silahlı bir suikast ile yaşamını yitirmiştir.