Yusuf Atılgan – Aylak Adam

Aylak Adam, Türkiye’nin en önemli edebiyatçılarından birisi olan Yusuf Atılgan tarafından 1959’da yayınlanmıştır. Bu kitap, Atılgan’ın ilk romanı olma özelliğini taşımaktadır. Yazar farklı bir anlatım üslubu ile yeni bir dönemin temellerini atmaya başlamıştır.



Aylak Adam, bir isme dahi sahip olmayan ve buna değer görülmeyen ‘’C.’’ Diye seslenen bir adamın başından geçen tuhaf olayları anlatmaktadır. Babasından kalan evlerden aldığı kiralarla geçinen C. Çalışmaya ihtiyacı yoktur. Canı nasıl istiyorsa o şekilde hayatına devam etmektedir. Kitap okur, kahvehanelere gider, restoranlara gider ve barlardan çıkmaz. Kültür – Sanat işleriyle meşgul olan arkadaşlarıyla sanat konuşmayı oldukça sevmektedir. C. Kendi içinde eril yapıya ait olmayan, ‘’ en iyisi ‘’ olduğunu düşünen bir adamdır. C.’nin son 1 yıl boyunca başından geçen hikayeleri anlatan Aylak Adam; C.’nin yaladığı iki ilişkiyi temele alır. İlk aşkı olan Güler’den umduğunu bulamayan adam, yaz aylarında gittiği pansiyonda karşılaştığı eski sevgisi Ayşe ile arasında tekrar bir aşk yaşar.


Aylak Adam, imkansızlıklar üzerine kurulu bir yapıya sahiptir. Anlatıp üslubu ve yazımsal dil nazarında oldukça değerli kitaplar arasında kendine yer bulmaktadır.