Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

Kürk Mantolu Madonna, 1943 yılında Sabahattin Ali tarafından yazılan romandır. İlk olarak Hakikat gazetesi adı altında 48 bölüm olarak yayınlanmıştır.



Sabahattin Ali, bu kitabı askerlik döneminde yazmıştır. Günü, gününe gazeteye yetiştirmeye çalışmıştır. Kürk Mantolu Madonna, dönemin Türkiye’sini oldukça başarılı bir şekilde aşk, sevgi ve köy üçgeni üzerinde tasvir etmiştir. Kürk Mantolu Madonna; Raif efendi, sıradan bir hayata sahip olan bir memurdur. Evlidir ve çocukları vardır. Sıradanlaşmış yaşantısında nefes almakta zorluk çekmektedir. Hayatı sürekli yönlendirilmeler ile şekillenmiştir. Kendi istediğini hayatı sadece kısa bir dönemden oluşmaktadır. Bu yaşadığı dönemi günlüğüne aktarmıştır. Yıllar sonra o günlüğü açar ve geçmişinde yürümeye başlar.




20’li yaşlarında babasının talebiyle, Almanya’ya gider. Berlin’de çalışmaya başlar. Sanata olan ilgisini asla eksiltmez ve her aldığı nefeste diri tutar. Bir gün bir sanat galerisine gider ve çizilen bir resme hayran kalır. Bu resmi görmek için her gün sanat galerisini ziyaret eder. Yine ziyaret ettiği günlerin birisinde yanına bir kadın yaklaşır. Kadın, resmin sahibi olan ve onu çizen Maria Puder’dir. Kadın, tanımadığı adamın kendi tablosuna hayran olduğunun farkındadır. Ancak Raif Efendi, Kadının kendisiyle dalga geçen birisi olduğunu düşünür. Resmi çizen kadın ile konuştuğunun farkına vardığında dünyası bir daha eskiye dönmemek üzere değişecektir.