Albert Camus - Veba

Veba, Cezayir asıllı Fransız yazar Albert Camus tarafından 1947 yılında yayımlanan romandır. Veba kitabı Cezayir’in Oran şehrinde başlayan bir salgın hastalığını konu alır.

Kitap boyunca anlatıcının kim olduğu bilinmez. Kitap kendi içerisinde bazı sosyolojik ve tarihi olaylara atıflarda bulunur. Türkiye’de birçok yayın evi tarafından çevrilen veba kitabı Can yayınları tarafından 2016 yılında yayımlanmış olup 277 sayfadan oluşmaktadır.

Günlerden bir gün Cezayir’in Oran şehrinde fareler lağımların dışına çıkıp her tarafta sürü halinde ölmeye başlar. Sokaklar, caddeler, evler her yerde ölü fareler olsa da ilk başlarda kimsenin ilgisini çekmedi. Oysaki eski zamanlarda farelerin sokaklarda ölmesi salgın hastalığının habercisi olarak kabul edilirdi. Bu kayıtsızlık birkaç ölümle beraber yerini kaygıya bıraktı. Artık insanlar ölmektedir ve şehir karantina altına alınmak zorunda kalır. Ölümler ciddi anlamda artar ve katı önlemlerde gelir. Şehre giriş çıkış yasaklanır, adam kayırma ve kaçakçılık artar.  Ölümler devam ederken yazarın mesajı ölümü görmekten ziyade ölüme alışmak; bir anlamda ölüme karşı duygusuzlaşmak.