Oğuz Atay – Korkuyu Beklerken

Korkuyu Beklerken, Türkiye edebiyatının en önemli isimlerinden önemli kalemlerinden Oğuz Atay tarafından yazılmıştır. Oğuz Atay, Korkuyu Beklerken kitabını 1974 yılında kaleme almıştır.


 

Atay, bu kitabından 5 öykü ile ön plana çıkmıştır. Yarattığı karakterler ve olay örgüsü ile gelmiş, geçmiş en başarılı öykü kitaplarından birisini, okuyucusuna armağan etmiştir.

Korkuyu Beklerken, kitabı 5 farklı karakterin hikayesini okuyucuyla buluşturmuştur. Oğuz Atay, yarattığı karakterlerle, o dönemin Türkiye’sinde ‘Tutunamayanlar’ imgesini işlemiştir. Karakterlerin hepsi, toplum nazarında; vasıfsız, niteliksiz, kimsesiz, tezatlıklarla dolu karakterlerdir. Edebi dilin ve olay dramaturjisi muntazam bir şekilde işlenmiştir. Her bir hikaye, birbirlerinden bağımsız olmasına rağmen kendi aralarında sosyolojik bir bağ kurmaktadır. Korkuyu Beklerken, kitabının öyküleri arasında en ön plana çıkan Bir Demiryolu Hikayesi ve Beyaz Mantolu Adam gibi öykülerdir. Bu eşsiz kitabı okumaktan keyif alacaksınız. Ayrıca Oğuz Atay, Beyaz Mantolu Adam öyküsünün kısa metraj filmini çekmiştir. Ne yazık ki günümüzde filmin kaseti bulunmamaktadır.