Yaşar Kemal – Orta Direk

Orta Direk, Yaşar Kemal tarafından yazılmış kült bir romandır. Orhan Kemal, Türkiye edebiyatına getirdiği yenilikler ve edebi yönler ile önemli yazarlar arasındadır. Orhan Kemal, 1946 yılında ilk roman denemelerine başlamıştır.

Orta Direk kitabına başlamış ama beğenmediği için yarıda bırakmıştır. Aradan geçen 10 yıl sonrasında yakın arkadaşı İbrahim Kıray’a Orta Direk’in taslağını kumuş ve oldukça beğenilmiştir. Orhan Kemal, buradan aldığı geri dönüş ile romanı yazmaya başlamıştır. O dönemlerde gazetecilik yapan Orhan Kemal, çalıştığı gazeteden 1 yıl izin almış ve eve kapanmıştır.  Kitap yayınlandıktan sonra birçok ödül almış ve tiyatro oyunları oynanmıştır.

Orta Direk konusu ise şekildedir; Çukurova’ya göçerek yaz mevsimin pamuk toplayan köylüler, tek geçim kaynağı üzerine işlenmiştir. Bu bölgeye yaz mevsiminde giden köylüler, köylerin yaşam kalitesizliği ve zorluklarından kaynaklı yayan olarak giderler. Bu gidişler konaklamalarla birlikte 15 gün sürer. Bu yol süresince ve hasat süresince köylülerin başına gelen olaylar, kitapta işlenir. Orhan Pamuk, edebi ve gerçekçi kaleminin en güçlü örneklerinden birisini yansıtır.  Kitap gerçekçi ve oldukça serttir.