Yusuf Atılgan

Yusuf Atılgan, Türkiye romancılığına önemli yapıtları bırakmış bir yazardır. Modern ve post – modern romancılığı ile Türkiye’de yeni bir oluşumun temellerine destek olmuştur.



Yusuf Atılgan, 1921’de Manisa’da dünyaya gelmiştir. Cumhuriyetin yeni kurulduğu dönemlerde yaşayan genç Atılgan; Türkiye romancılığına ve yazım dünyasına bırakacağı önemli eserlerden habersizdir. İlkokul ve lise yıllarının ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölümünü kazanarak, İstanbul’a yerleşti. Okuma ve yazma alışkanlıkları lise yıllarında başlayan Atılgan, İstanbul’da Ahmet Hamdi Tanpınar, Reşid Ara, Ali Nihat Tarhan ve Halide Edip Adıvar gibi önemli isimlerin öğrencisi olma şansına erişmiştir. Üniversite yıllarında çeşitli süreler içerisinde ceza evine girip, çıktı. 1946 yılında babasının vefatı üzerine köyüne döndü. Babasının ölümü Yusuf Atılgana, çiftçilik işini bıraktı. Bir süre burada oyalanan, Atılgan daha fazla dayanamayarak ait olduğu yere; yazın dünyasına geri döndü. Farklı isimlerle çeşitli öyküler yazarak, yarışmalara gönderdi. Birçok ödüle sahip oldu. 1958 yılında baş yapıtları arasında olan Aylak Adam kitabını yazdı. Bu kitap ile okuyucu kitlesinde muazzam bir artış gerçekleşti. Edebi yetkinliğini Varlık Dergisinde yazılar ile devam ettirdi. 1973 yılında Anayurt Otelini yazdı. Bu kitap, sinema dünyasına da etki ederek; usta yönetmen Ömer Kavur tarafından sinemaya aktarıldı.

Yusuf Atılgan, Canistan kitabının yazımını gerçekleştirdiği dönemlerde 9 Ekim 1989 yılında kalp krizi geçirerek bu dünyadan ayrıldı. Cenazesi, Bülbüldere Mezarlığında bulunmaktadır.